Výborný a křehký závin, kvůli kterému nemusíte mít výčitky
Potřebujeme (2 záviny)
125g másla
200g zakysané smetany
210g mouky (použila jsem špaldovou celozrnnou mouku) + na pomoučení
1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
1 vanilkový cukr
špetka soli
1kg jablek
70g mletých vlašských ořechů
1/2 lžička skořice
4 lžíce kokosového cukru
1 vejce na potření
Postup
1. Máslo pro recept musí být změklé – dáme jej do mísy spolu se zakysanou smetanou, moukou, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli.
2. Vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočívat v lednici a připravíme si náplň.
3. Očistíme jablka, zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme.
4. K jablkům přidáme skořici a kokosový cukr a pořádně spolu promícháme.
5. Na pomoučený vál přendáme těsto, které si rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme placku.
6. Těsto posypeme v jedné linii oříšky a na ně naklademe nastrouhaná jablka.
7. Závin zabalíme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
8. Pečeme na 180 stupňů do zlatova.
Poznámky
– pokud nechcete nebo nemůžete používat ořechy, použijte třeba kukuřičnou nebo obyčejnou strouhanku
– každá mouka saje jinak a jinak se s ní pracuje – proto je možné, že budete potřebovat do receptu o něco víc nebo o něco méně mouky
– cukr dávkujte podle sladkosti jablek – měla jsem středně sladká jablka, pokud budete mít kyselejší, trochu ještě doslaďte
– zkuste si koupit BIO skořici (používám Sonnentor), poznáte v chuti rozdíl, oproti běžně kupovaným
– zkuste si koupit BIO skořici (používám Sonnentor), poznáte v chuti rozdíl, oproti běžně kupovaným