Šťavnaté mleté krůtí maso je základem tohoto velmi chutného slaného koláče.
Potřebujeme:
KRUSTA:
- 500g mletého krůtího masa,
- 1 středně velká cibule,
- česnek,
- sůl,
- pepř.
NÁPLŇ:
- 1 cottage cheese bez příchuti,
- cca 200g eidamu (min. 40%) nebo goudy (48%),
- 2 vejce,
- 2 hrsti listového špenátu,
- hrst nakrájené hlívy,
- cca 10 výhonků chřestu nakráj. na špalíčky + cca 5-6 výhonků vcelku,
- stroužek česneku,
- sůl,
- pepř
Postup:
- všechny ingredience na „krustu“ smícháme pořádně rukama dohromady a necháme v míse odpočnout;
- na pánvi mezitím lehce osmahneme na másle/ghí/sádle hlívu, špenát a uvařený chřest, který je nakrájený na špalíky; přidáme namačkaný česnek, promícháme a odstavíme z plotny;
- v míse smícháme cottage cheese, vejce a nahrubo nastrouhaný sýr;
- k sýrové směsi přidáme zeleninu z pánve a ochutíme dle vlastního uvážení solí a pepřem;
- masovou směs namačkáme do formy, kterou masem vyplníme tak, aby i boky formy byly v kontaktu s masem (vytvoříme „rantlík“) – na masový korpus nalijeme sýrovou směs, kterou poklademe cca 5-6 výhonky uvařeného chřestu;
- vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180C a pečeme přibližně hodinu.
Poznámka:
- vzhledem k použitému koření je vhodné tento masový koláč podávat nejdříve po jednom roce věku;
- jako přílohu jsem podávala brambory maštěné máslem, sobě jsem místo přílohy udělala pouze zeleninový salát 🙂