Poslední špenát ze zahrádky – do rychlé a chutné polévky…
Potřebujeme:
-
pytlík mraženého hrášku nebo cca 450 g zmrazeného hrášku ze zahrádky,
-
300 g listového špenátu,
-
400 ml kuřecího vývaru nebo vody,
-
ghí,
-
1 cibule (nakrájená najemno),
-
1 stroužek česneku (utřený se solí),
-
1 vejce (natvrdo uvařené),
-
sůl, pepř.
Postup:
-
ghí rozpálíme ve středně velkém hrnci, přidáme na něj cibuli, česnek a za stálého míchání ho opékáme cca 3 minuty;
-
vlijeme vývar/vodu a přivedeme k varu;
-
vsypeme hrášek a opět přivedeme k varu – snížíme plamen a vaříme cca 3 minuty;
-
vmícháme omytý špenát a přiklopené vaříme opět další 3 minuty;
-
polévku rozmixujeme ponorným mixerem (je třeba mixovat déle a intenzívně, abychom co nejvíce rozmixovali slupky od hrášku);
-
pokud je polévka hustá, přidáme pár lžic vody;
-
polévku osolíme a opepříme podle chuti;
-
na talíři ozdobíme uvařeným vejcem.
Poznámka:
-
vzhledem k postupu přípravy (smažení cibulky na oleji), ochucení solí a pepřem a celému vejci, doporučuji nejdříve v 1 roce věku; pokud vynecháme sůl, pepř a žloutek, můžeme podávat dětem i dříve.