Naprostá pecka!! Můj experiment, který vyšel na tom recept roku :-)) Vyzkoušejte, nebudete litovat.
Potřebujeme
100g ovesných vloček – rozemletých na mouku
100g hladké špaldové mouky (ne celozrnné!)
1 vejce
200g acidofilního mléka
80g vlašských ořechů mletých
50g oleje
1 lžička vanilkové pasty
2 lžíce tekutého medu
1 necelá lžička sody
1 necelá lžička prášku do pečiva
špetka soli
150g rebarbory (nebo jablíček, hrušek nebo vynechte úplně)
1 lžíce třtinového cukru
Postup
- Rebarboru si oloupeme, nakrájíme na menší kousky, dáme na pánev s 1 lžíci třtinového cukru a 2 minutky podusíme.
- Mezitím si smícháme všechny ostatní ingredience.
- K těstu přidáme rebarboru a zamícháme.
- Dáme do máslem vymazané formy na chlebíček (srnčí hřbet) a pečeme na 175 stupňů asi 45-55 minut (zkuste špejlí)
!! Upozorním, že rebarbora je vhodná až pro děti v předškolním věku, a to velmi zřídka. Ani dospělí by to neměli přehánět – vůbec by ji neměli konzumovat lidé s onemocněním ledvin… Sbírat a jíst max. do půlky června, později už v sobě má hodně kyseliny šťavelové; po tomto datu už začíná kvést a tudíž má i jiné chemické složení, např. i více kyseliny šťavelové, jejíž množství se v rostlině postupně s růstem zvyšuje a proto se k jídlu už tolik nehodí.
Veškeré slazení je dle WHO nevhodné pro děti do 2 let.
Videorecept: https://www.instagram.com/p/Cc0kChRA3OM/