Naprostá pecka!! Můj experiment, který vyšel na tom recept roku :-)) Vyzkoušejte, nebudete litovat.

Potřebujeme

100g ovesných vloček – rozemletých na mouku

100g hladké špaldové mouky (ne celozrnné!)

1 vejce

200g acidofilního mléka

80g vlašských ořechů mletých

50g oleje

1 lžička vanilkové pasty

2 lžíce tekutého medu

1 necelá lžička sody

1 necelá lžička prášku do pečiva

špetka soli

150g rebarbory (nebo jablíček, hrušek nebo vynechte úplně)

1 lžíce třtinového cukru

Postup

  1. Rebarboru si oloupeme, nakrájíme na menší kousky, dáme na pánev s 1 lžíci třtinového cukru a 2 minutky podusíme.
  2. Mezitím si smícháme všechny ostatní ingredience.
  3. K těstu přidáme rebarboru a zamícháme.
  4. Dáme do máslem vymazané formy na chlebíček (srnčí hřbet) a pečeme na 175 stupňů asi 45-55 minut (zkuste špejlí)

!! Upozorním, že rebarbora je vhodná až pro děti v předškolním věku, a to velmi zřídka. Ani dospělí by to neměli přehánět – vůbec by ji neměli konzumovat lidé s onemocněním ledvin… Sbírat a jíst max. do půlky června, později už v sobě má hodně kyseliny šťavelové; po tomto datu už začíná kvést a tudíž má i jiné chemické složení, např. i více kyseliny šťavelové, jejíž množství se v rostlině postupně s růstem zvyšuje a proto se k jídlu už tolik nehodí.

Veškeré slazení je dle WHO nevhodné pro děti do 2 let.

Videorecept: https://www.instagram.com/p/Cc0kChRA3OM/