Nadúroda rajčat si žádá své využití? Jaké? V podobě rychlé a chutné polévky z rajských jablíček. Směle do ní!
Potřebujeme:
  • olivový olej/ghí/sádlo
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g oloupaných rajčat
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř
  • panela
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • zakysaná smetana
  • sýrové toasty (pro dospělé)
Postup:
  • v hrnci na oleji/ghí nebo sádle zpěníme cibuli  a česnek nakrájený najemno;
  • přidáme rajčata, vývar/vodu, bobkový list, sůl, pepř a vaříme cca 15 minut;
  • vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme – dle chuti dosolíme nebo osladíme trochou panely (může být i jablko – nejen, že polévku osladí, ale také ji pěkně zahustí, je-li na Váš vkus příliš řídká);
  • vmícháme nasekanou bazalku
  • podáváme ozdobené lžící zakysané smetany – po nás, dospělé, jsem přidala sýrový toustík.
Poznámka:
  • vzhledem k ingrediencím (zejména sůl a pepř) doporučuji od roku věku;
  • rajčata lze podávat od cca 11 měsíce (spařená, loupaná), bobkový list můžete podávat od cca 9 měsíců, bazalku taktéž a zakysanou smetanu v rozumném množství od cca 10  m.