Karbenátky s batátou, pečené v troubě, podávané s polentovou kaší – inovovaná klasika, chuťově výborná a šťavnatá a hlavně, pro ty z nás, které počítají každou minutu, neuvěřitelně rychlá na přípravu 🙂
Potřebujeme:
Karbenátky:
  • 250g mletého hovězího masa (neměla jsem, dala jsem mix hovězí:vepřové)
  • 350g batátů
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 1 celé velké vejce
  • 2 – 3 lžíce ovesných vloček namočených ve vodě
  • sůl, pepř
Polentová kaše:
  • 200g bio polenty
  • 50g másla
  • 30g parmazánu
Postup:
  • batátu oloupeme, nakrájíme a dáme vařit; jakmile je uvařená, rozšťoucháme ji a necháme vychladnout;
  • vychlazenou batátu smícháme s mletým masem, přidáme polovinu nasekané petrželové natě, namočené ovesné vločky; zlehka osolíme a velmi málo opepříme; směs zpracujeme;
  • masovou směs dáme např. do formiček na muffiny a v troubě pečeme do té doby, dokud není
    maso hotové.
  • polentu připravíme podle návodu na obalu – sypejte ji do vody opravdu pomalu a pořádně míchejte, jinak se v ní udělají pucky, které už nepůjdou rozmíchat; kaše je hotová do pár minut;
  • do horké kaše vmícháme máslo, parmezán a zbytek petržele; pokud je to třeba, dosolíme.
Poznámka:
  • vzhledem k obsaženým ingrediencím (celé vejce, parmazán, sůl, pepř) doporučuji pro děti ve věku od 1 roku;
  • batáta smíchaná s mletým masem mne velmi mile překvapila, maso je opravdu šťavnaté a polenta s nádechem parmezánu je chuťově vynikající;
  • k pokrmu se hodí třeba dip ze zakysané smetany s bylinkami a česnekem nebo (jako v mém případě) okurkový salát s rajčetem 🙂