Jednoduchý a rychlý chlebík, na jehož přípravu nepotřebujete žádný kvásek 🙂

Potřebujeme:

  • 3 hrnky hladké špaldové mouky (já dala díl hladké špaldy T630 a dva díly chlebové špaldy T1050)
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1,5 lžičky nerafinované soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1,5 hrnku vody
Postup:
  • všechny ingredience smísíme v míse a necháme „těsto“ 4 hodiny kynout,
  • troubu předehřejeme na 230C a dáme do ní vyhřát pekáček (chce to opravdu hodně pekáček vyhřát, protože jinak dopadnete jako já a budete mít chléb zespod velmi měkký, až lepivý, byť je upečený),
  • po cca půl hodině zahřívání pekáček vytáhneme, těsto do něj přemístíme (nelekejte se, není to kompaktní hmota, těsto se velmi lepí),
  • dáme zpět do trouby i s poklicí a takto pečeme půl hodiny,
  • po půl hodině pekáček odklopíme, chléb potřeme vodou a nezakrytý opět vrátíme do trouby, kde chléb pečeme dalších cca 15 minut (nutno dávat pozor, aby se ze shora nepřipékal).
Poznámka:
  • vhodné od cca 1 r.; lepší je samozřejmě chléb pečený z kvásku nebo kváskový chléb z pekařství – tuto „bezkváskovou“ variantu volím velmi zřídka, v případě nouze, tj. jako dnes, kdy doma není ani kůrka chleba 🙂 
  • inspirace z webu Le Petit Bistro