Tak zahřešíme si pro jednou ne? Každá rodina dělá frgály jinak, mají své sice skoro stejné, ale přesto rozdílné recepty, tak vám zprostředkuji recept té naší rodiny. Už odmalička jsem milovala babiččiny frgály, tak mě je konečně naučila dělat 🙂 Aneb poctivě a od pravé valašky vám přináším veledílo 🙂


Potřebujeme (7 koláčů)

Těsto
1 kg polohrubé výběrové mouky
20 dkg cukru krystal
20 dkg hery
10 dkg kvasnic
+- 6 dcl mléka
0,5 dcl oleje
7   žloutků
špetka soli

Drobenka
12 dkg polohrubé výběrové mouky
10 dkg cukru moučky
5 dkg hladké mouky
10 dkg hery

Hrušková náplň
sušené hrušky
voda
mletý badyán
Povidla švestková

Tvarohová náplň
Na 1 kostku tvarohu dát 1 vejce a cukr dle chuti – pokud je to moc tuhé přidat ještě vyšlehaný bílek
Citr. kůra

Maková
Mák
Mléko
Cukr
Citronová kůra

…. a ještě – vajíčko na potření, GHÍČKO (máslo), rum (ok dětem nééé :-)), vanilkový cukr

Postup
1. Z trochu cukru, mouky, mléka a kvasnic si uděláme kvásek.
2. Smícháme mouku s cukrem, herou, žloutky a mlékem, vypracujeme těsto – dle savosti mouky můžeme mléko přidat.
3. Po vypracování přidáme 0,5 dcl oleje a zapracujeme, necháme těsto pod utěrkou kynout aspoň 1 hodinu, lépe i dvě.
4. Poté si těsto přendáme na vál a rozvážíme po 27 dkg – uděláme hromádky, necháme zase kynout, 40-60 minut.
5. Poté těsto vyválíme do velikosti kulaté koláčové formy (30cm), potřeme náplní (recept na náplň níže) a opět necháme kynout aspoň půl hodinky, lépe hodinku!
6. Posypeme drobenkou – drobenku uděláme tak, že všechny ingredience na ni smícháme a žmouláme v prstech až vznikne drobenka.
7. Okraje frgálů potřeme rozšlehaným vajíčkem.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 dozlatova.
9. Po upečení potřeme okraje ghíčkem (nebo máslem)
10. Až jsou koláče ÚPLNĚ vychladnuté, polijí se velikou dávkou másla, ale polít  to rozpuštěným GHÍČKEM je o level jinde – i babička uznala, že je to super, a vzpomínala, jak také její babička přepouštěla máslo, protože lednice nebyli a to přepuštěné máslo vydrželo strašně dlouho a chuť byla také lepší.

Náplně
Hrušková
Sušené hrušky povaříme ve vodě – vodu nevyléváme – bude potřeba ještě!
Takto uvařené hrušky pomeleme, přidáme na rozředění trochu vody z jejich vaření a smícháme je ještě s trochou švestkových povidel ( poměr cca 2/3 hruškových a 1/3 švestkových). Přidáme mletý badyán dle chuti a pokud byli hrušky kyselé tak i trochu cukru.

Tvarohová
U tvarohových koláčů to děláme trochu jinak. Na spodek koláče rozvážíme těsto na 20dkg, to vyválíme a dáme tvarohovou náplň, kterou připravíme tak, že vyšleháme tvaroh s celým vejcem a cukrem, pokud je tvaroh noc tuhý – přidat vyšlehaný bílek! Poté natřeme náplň na koláč a vyválíme zbylých 7 dkg těsta, kterými tuto náplň přikryjeme

Maková
Mletý mák spaříme horkým mlékem a přidáme cukr

Poznámka

– doufám, že jsem na nic nezapomněla, je to pracný recept nejen ho „uvařit“ ale i sepsat, kdyby byli nejasnosti, pište
– omlouvám se, že u náplní nejsou poměry, ale jelikož pokaždé se třeba dělá jiný počet koláčů nebo i více druhů náplní, tak se to většinou dělá od oka – hrušková povidla si můžete dát zamrazit – budete tak mít na příště a ušetříte si práci
– na náplň používáme třeba i borůvky nebo švestky
– příště zkusím vyměnit mouku způlky za špaldovou, cukr aspoň za třtinový, heru za ghíčko ať nemám tak moc černé svědomí… 🙂
– nechat to vykynout na 3x a neuspěchat to je moc důležité (mi kladla na srdce babička 🙂