Kolikrát člověk neví, co rychle na večeři nebo si jen tak namazat na chleba. Z domácí lučiny můžete připravit nespočet pomazánek, záleží jen na vaší fantazii, jestli ji sníte jen tak nebo dochutíte podle toho, co má vaše rodina ráda.
Potřebujeme
1 velký bílý jogurt – používám buď Hollandii nebo Pilos z Lidlu – mrkněte na složení, také jej vyrábí Hollandia.
Postup
1. Nachystáme si mísu, cedník a nějaké plátýnko – používám látkovou plenu.
2. Do pleny dáme celý jogurt.
3. Nahoře utáhneme a zatočíme, dáme do lednice na minimálně 12 hodin vykapat.
4. Po vykapání můžete jíst buď jen tak nebo dochutit jak je libo. Tipy na servírování naleznete níže. V uzavřené nádobě skladujeme v lednici max 3 dny.
Tipy na servírování
Rozmixováno s vařenou nebo pečenou červenou řepou
Smícháno s uvařenou a rozmačkanou brokolicí
Smícháno s na jemno nastrouhanou ředkvičkou
Smícháno s žloutky a nakrájenými bílky.
Poznámka
– lučina jako taková z překapaného jogurtu je vhodná pro děti od zavedení jogurtu (což je většinou kolem toho 8.-9.měsíce)
– pro děti starší, kolem toho 11.-12.měsíce můžete smíchat jogurt se zakysanou smetanou, lučina bude ještě jemnější a lahodnější
– dále ve variacích na pomazánky se meze nekladou, záleží dle preferencí rodiny a tolerancí surovin u dítěte
– pro dospělé můžete jemně dosolit 🙂
2 Comments
Eva
Kolika procentní jogurt to je prosím?
Veronika
3,5%, od roku občas můžete zkusit udělat i ze smetanového 10%