Kynuté lívance, lehoučké jako pírko. Úplný ideál pro podzimní víkendovou snídani.
Potřebujeme (25 kusů)
200g hladké špaldové mouky
300 ml mléka + trochu na kvásek
1/2 droždí (20g)
1 vejce
špetka soli
špetka skořice
2 lžičky cukru
ghí/máslo
Postup
1. Nejprve si uděláme kvásek – ohřejeme si trochu mléka (50ml), do něj dáme lžičku mouky a lžičku cukru a rozmícháme, rozdrobíme kvásek, který přidáme do mléka a počkáme až vzejde (cca 10 minut).
2. Mezitím si do mísy nachystáme mouku, vejce, lžičku cukru, špetku soli, skořici a mléko. K tomuto přidáme hotový kvásek a vše pořádně promícháme.
3. Necháme přikryté utěrkou na teplé místě asi 30 minut.
4. Poté smažíme na přepuštěném másle – pro nadýchaně vysoké lívance nejlépe v lívanečníku nebo se dají použít takové silikonové formičky. Ale já jsem dělala jen na pánvi, takže jsou tenčí, což ale ničemu nevadí 🙂
5. Nakonec ozdobíme marmeládou a zakysanou smetanou.
TIP
Víte, že existují i marmelády bez cukru? Tyhle značky NONAGE jsou z internetového obchodu Green you a jsou výborné!