Kynuté lívance, lehoučké jako pírko. Úplný ideál pro podzimní víkendovou snídani. 

Potřebujeme (25 kusů)

200g hladké špaldové mouky

300 ml mléka + trochu na kvásek

1/2 droždí (20g)

1 vejce

špetka soli

špetka skořice

2 lžičky cukru

ghí/máslo

Postup

1. Nejprve si uděláme kvásek – ohřejeme si trochu mléka (50ml), do něj dáme lžičku mouky a lžičku cukru a rozmícháme, rozdrobíme kvásek, který přidáme do mléka a počkáme až vzejde (cca 10 minut).

2. Mezitím si do mísy nachystáme mouku, vejce, lžičku cukru, špetku soli, skořici a mléko. K tomuto přidáme hotový kvásek a vše pořádně promícháme.

3. Necháme přikryté utěrkou na teplé místě asi 30 minut.

4. Poté smažíme na přepuštěném másle – pro nadýchaně vysoké lívance nejlépe v lívanečníku nebo se dají použít takové silikonové formičky. Ale já jsem dělala jen na pánvi, takže jsou tenčí, což ale ničemu nevadí 🙂 

5. Nakonec ozdobíme marmeládou a zakysanou smetanou. 

TIP

Víte, že existují i marmelády bez cukru? Tyhle značky NONAGE jsou z internetového obchodu Green you a jsou výborné!