Naše teta, vždy když k ní přijdeme na návštěvu, tak peče tento koláč. Byť se snažím co můžu, nikdy ho ale nemám tak skvělý, jako ona

dětem zdravě jablka

Potřebujeme (1 plech)

500 g hladké špaldové mouky

130 g třtinového cukru moučka (obyč hoďte do mixéru, rozemelte na moučku)

1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů

2 vejce

250 g másla

2 lžíce zakysané smetany

1 lžička citronové kůry

 

Náplň

1kg jablek

1 KL skořice

 

Postup

1. Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 stejné díly a dáme vychladit na 20 minut do lednice.

2. Mezitím si na hrubo nastrouháme jablka, které zbavíme jádřinců (komu se chce, může jablka i oloupat, já to nedělám) a smícháme s kávovou lžičkou skořice. Pokud si vyberete sladší odrůdu jablek, nemusíte vůbec použít cukr, pokud kyselejší, záleží dle vaší chutí, jestli dosladíte nebo ne. 

3. Z těsta vyválíme plát, dáme na plech a propícháme vidličkou, na to poklademe jablka – snažte se z nich vymačkat šťávu. Jablka klademe po celém těstě, ale 1cm od okraje – těsta se budou spojovat.

4. Vyválíme druhý plát, který položíme na směs jablek a okraje spojíme vidličkou a celý povrch vidličkou propícháme.

5. Můžeme potřít vajíčkem a dáme píct do trouby 30-35 minut do zlatova, na 180 stupňů.

Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.