Klasický kynutý makový závin jako od babičky 🙂 Náplň pak můžete zvolit dle chuti, ořechovou, tvarohovou, makovou,…

Potřebujeme (4 větší záviny)
600g hladké špaldové mouky (ne celozrnné) 
50g   třtinovéh panely*
100g másla
300ml mléka
2 žloutky
1 balíček sušeného droždí
špetka soli
 
Maková náplň
300g mletého máku
80g třtinové panely*
150ml mléka
 
 
Postup
1. 100 ml mléka ohřejeme, přidáme lžičku cukru a poprášíme trochou mouky, do mléka vsypeme sušené droždí a necháme vzejít kvásek.
2. Poté si v míse smícháme mouku, špetku soli, panelu, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, zbytek mléka a kvásek. 
3 Vypracujeme těsto, které necháme hodinku vykynout. Pokud by se vám těsto hodně lepilo, tak přidejte mouku.
4. Mezitím si připravíme makovou náplň tak, že do hrnce dáme ohřát mléko a do něj přidáme mák a panelu, chvíli mícháme, dokud nevznikne hmota, která se bude dát roztírat (trvá to minutku)
5. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 bochánky, které vyválíme, potřeme náplní a zavineme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vlezou se mi vždy 2 na 1 plech.
6. Potřeme rozšlehaným bílkem a dáme péct na 175 stupňů do trouby do zlatova (30minut?)
 

Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.