Výborné a vláčné… přesně takové jsou banánové muffiny 🙂

Potřebujeme:

  • 2 ks přezrálých banánů,
  • 190 g hladké špaldové mouky (T 630),
  • 80 g másla/ghí,
  • 60 g třtinového cukru,
  • 30 g brusinek,
  • 2 vejce,
  • 1 dl plnotučného mléka,
  • 1 lžička prdopeče (bezfosfátového),
  • vanilka (namletá nebo pravý vanilkový extrakt), 
  • šp. soli,
  • zdobení – 50 g hořké čokolády, lžíce másla/ghí/kakaového másla
Postup:
  • banány rozmačkáme vidličkou, přidáme k nim rozpuštěné máslo, vejce, mléko a promícháme;
  • přisypeme mouku, cukr, prdopeč, vanilku a sůl;
  • stěrkou rychle a zlehka umícháme těsto, přisypeme brusinky, promísíme a těstem naplníme formu na muffiny;
  • pečeme v troubě předehřáté na 170C dozlatova, cca 25 minut;
  • ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a vychladlé muffiny jí pocákáme 🙂
Poznámka:
  • místo 60g třtinového cukru jsem dala 30g panely a 30g melasy a chuť je vynikající; muffiny nejsou přeslazené;
  • místo brusinek lze dát třeba hrozinky;
  • u vanilky se vyhněte značkám jako Dr. Oetker a podobně, protože pravou vanilku tyto „extrakty“ neviděly ani z rychlíku – dala jsem špetku mleté bio vanilky a pár kapek pravého vanilkového extraktu od Grešíka;
  • na čokoládovou polevu jsem použila 85% čokoládu a musím říct, že příště zvolím menší „voltáž“, protože tak vysokoprocentní čokoláda je dost hořko-kyselá a potlačuje jemnou chuť banánového těsta.