Nejprve k tomuto receptu chci říct, že rozhodně nepodporuji podávání sladkých nápojů dětem, určitě je pro děti nejvhodnější čistá voda. Květ bezu sušíme na zimu na čaje, ale na letní vedra máme rádi si občas dopřát i osvěžující nápoje v podobě různých sirupů. Levandulový sirup jsem dávala recept vloni, letos tedy bezový.
Potřebujeme
2,2 litru vody
3 lžíce kyseliny citrónové
1,2 kg třtinového nebo 1,5kg bílého cukru
40 květů bezu
Postup
1. Vodu převaříme a necháme 5 minut vystydnout.
2. Do vody rozmícháme kyselinu citronovou a přidáme květy.
3. Přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.
4. Poté přecedíme do kastrolu, přidáme cukr a přivedeme téměř k bodu varu – ještě horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.