Rychle připravený oběd pro velké i malé strávníky.
Potřebujeme (3 porce)
1 menší cuketa
asi 3 větší kousky květáku (hlaviček)
1/2 středně veliké cibule
pár lístků čerstvé bazalky
snítka čerstvého tymiánu
voda
ghí (olej, máslo)
sůl*
jáhly
Vepřové maso
Postup
1. Nejprve si dle chuti okořeníme maso a dáme jej péct jako přílohu k jídlu – já ráda používám nakrájenou cibulku, česnek, sádlo, čerstvý tymián a sůl, maso naložím na pár hodin nebo nejlépe přes noc a poté dám péct.
2. Podle návodu si připravíme jáhly – 2x propláchneme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti a vaříme.
3. Omáčku si připravíme tak, že si nakrájíme na jemno cibulku, květák a cuketu, které 5-10 minut restujeme na ghí. Je dobré pořádně orestovat, chuť je pak intenzivnější a lepší.
4. Až budete vše jakoby hnědnout zalijeme vodou a necháme vařit do změknutí – vody dejte tak, aby byla zelenina ponořená akorát, ať potom nemusíte omáčku zahušťovat moukou.
5. Jakmile je zelenina měkká, přidáme pár lístků bazalky, tymiánu a osolíme, omáčku rozmixujeme.
Poznámka
– * sůl používáme pro děti nejdříve od 1 roku věku
– omáčka se dá použít i na těstoviny a zastrouhat parmazánem, maso ani nemusí být 🙂