Jde to i bez cukru, pudingu a dalších věcí, které si myslím, že nemají co v přesnídávkách pro miminka pohledávat 🙂
Základem toho, aby se nám zavařování povedlo je mít čisté (nejlépe vysterilizované) a suché sklenice i vršky vhodné k zavařování!
Potřebujeme:
2 díly jablek
1 díl jiného ovoce (zatím mám jahody, meruňky a maliny)
1/2 hrnku vody
Postup
1. Nakrájíme a odjadřincume jablka (např. 2 kila) a námi zvolené ovoce (pokud jsme dali 2 kila jablek, tak nyní dáme 1 kilo jiného ovoce), pokud je větší (meruňky, broskve, švestky,…..) tak také překrájíme
2. Vše dáme do hrnce s vodou a dusíme, dokud nezměknou, poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
3. Plníme do sklenic ještě horké, sklenice zavřeme – před zavřením je nutné se přesvědčit, že to neukáplo nikde na hrdlo – jinak se vám to zkazí – pro jistotu otřete suchým papírovým kapesníkem
4. Zapneme troubu na 150 stupňů. Nachystáme si plech, na který dáme utěrku a nalijeme vodu cca aby tam bylo tak 1 cm vody.
5. Na utěrku vyskládáme přesnídávky (ne dnem vzhůru, ale normálně jak stojí) a dáme sterilovat do vyhřáté trouby cca na 10-12 minut.
6. Pak máme 2 možnosti – troubu vypneme a necháme do vychladnutí přesnídávky v ní nebo vyndáme ven, otočíme dnem vzhůru a přikryjeme utěrkou (aby to pomaleji chladlo)
Žádná věda, tak vzhůru do toho!! U nás se ještě budou dělat určitě broskvové a švestkové – ty jsou top!!
Poznámky
Pokud se vám zdá, že je přesnídávka moc kyselá a chtěli byste ji dosladit, zkuste se vyhnout použití cukru, lze před podáváním třeba dosladit datlovým sirupem, medem apod… ale nejdříve od 1 roku se doporučuje doslazování 🙂
Možná se ptáte proč ta jablka? Je to z toho důvodu, že obsahují hodně pektinu a není potom potřeba jiný konzervant jako je cukr.