Česká klasika v novějším kabátku 🙂
Potřebujeme:
Kaše
- žlutý hrách loupaný (množství dle vl. uvážení)
- majoránka
- kmín
- česnek
- sůl
Kuřecí maso
- kuřecí prso
- jedna velká cibule
- kousek másla/ghí
- sůl, pepř
Glazovaná mrkev
- 2 větši mrkve
- 2 lžíce másla/ghí
- půl lžíce tmavého třtinového cukru
- lžíce jablečného octa
- špetka soli
Postup:
- den předem si namočíme hrách do vody,
- druhý den vodu slijeme a několikrát hrách propláchneme; nakonec přilejeme vodu (množství tak, aby voda byla cca 1 cm nad hrachem), přidáme špetku kmínu a soli a vaříme, dokud není hrách měkký a většina vody vyvařená;
- hrách rozmixujeme ponorným mixerem, vrátíme zpět na plotýnku, přidáme majoránku a česnek podle vlastní chutí, případně lehce osolíme – kaši máme hotovou; pokud bude příliš hustá, lze zředit vodou a pokud bude řídká, můžeme přidat velkou lžíci hrašky, která směs hezky zahustí;
- kuřecí prso očistíme od blan, pokud chceme, tak jej můžeme nakrájet na pár větších kusů, případně necháme vcelku – lehce osolíme a velmi zlehka opepříme;
- na pánvičce rozehřejeme kousek másla či ghí, maso na něm zprudka opečeme a ihned ho vložíme – i s výpekem – do pekáčku; maso zasypeme cibulí nakrájenou na větší kousky, přiklopíme a pečeme v rozehřáté troubě; maso není třeba podlívat, pustí šťávu samo, pomůže i cibule; kontrolujeme pouze to, jak je kuře upečené – ke konci pečení pekáček odklopíme a necháme maso lehce zezlátnout a výpek vypéct 🙂
- na glazované mrkvičky si očistíme mrkve, nakrájíme na kolečka či půlkolečka a ve vodě vaříme do změknutí; jakmile je mrkev měkká, vodu slijeme;
- na pánvičce rozpustíme 2 lžíce másla či ghí, přidáme půl lžíce tmavého třtinového cukru a za stálého míchání necháme vše rozpustit; jakmile se tak stane, přidáme lžíci jablečného octa, chvíli povaříme (pozor – po nalití octa začne směs na pánvi prskat!) a přidáme uvařenou mrkev, kterou krátce na pánvičce prohřejeme a smícháme s máslovou směsí;
- nyní je vše hotové a můžeme servírovat: na hrachovou kaši navrstvíme glazovanou mrkev, přidáme cibuli, kterou jsme pekli s kuřecím masem a na tuto zeleninovou hromádku navrstvíme upečené kuřecí maso, které zlehka přelijeme výpekem (z masa, nikoliv z mrkve).
Poznámka:
- ocet se obecně doporučuje od cca 2 let věku dítěte – zde ho není mnoho, jedna PL, proto bych tento recept doporučila i pro děti ve věku od cca 1,5 roku (ocet se na pánvičce vyvaří);
- kmín do hrachu přidávám pro lepší stravitelnost a zmírnění případného nadýmání 🙂
- byť je tento recept svým popisem delší, přesto je jednoduchý a rychlý na přípravu a věřím, že Vám tato inovovaná verze bude aspoň trochu chutnat – u dcerky jednoznačně vedla glazovaná mrkev, zbytek šel stranou 🙂
- v klasické, dospělácké, verzi doma dáváme na hrachovou kaši osmaženou cibulku – tu jsem nahradila právě tou, kterou jsem pekla s kuřecím masem a musím říct, že příště se smažené cibulky vzdám a dám si tuto pečenou, protože kaše potom dostane zcela jiný chuťový rozměr 🙂
1 Comments
Bláhová Dagmar
Výborné, děkuji za recept.