Jednoduchá a rychlá polévka pro ty, kteří mají rádi zelené kuličky v lusku 🙂
Potřebujeme:
-
máslo/ghí
-
1 menší cibule
-
stroužek česneku
-
čerstvý nebo zmrazený hrášek (celý sáček)
-
voda/vývar
-
sůl, pepř, kmín
-
bazalka
-
smetana na vaření
-
nastrouhaný parmezán
Postup:
-
na másle či ghí necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme i najemno nasekaný česnek; přidáme trochu kmínu a necháme společně opékat;
-
po chvíli zalejeme vodou či vývarem, přiklopíme pokličkou a necháme vařit (není třeba moc dlouho – čerstvý hrášek, i ten ze sáčku, nepotřebuje tolik času);
-
po cca 20 minutách polévku rozmixujeme a vrátíme zpět na sporák;
-
přilijeme trochu smetany na vaření, osolíme, zlehka opepříme a vhodíme nasekanou bazalku(záměrně jsem neuvedla množství, protože je na každém z nás, jak moc chce, aby bazalka byla cítit – základem je, že aspoň trochu musí být v polévce znát);
-
na talíři zasypeme trochou strouhaného parmazánu.
Poznámka:
-
vzhledem k použitým ingrediencím doporučuji od roku věku.