Zeleninový příkrm patří mezi první nemléčné jídlo, které se do stravy kojence zavádí. Dle doporučení Světové zdravotnické organizace (WTO) se u kojených dětí začíná od ukončeného 6. měsíce – výjimečně se může začít i o pár dnů dříve, pokud má dítě abnormální zájem o jídlo a nejradši by snědlo i mámu 🙂 Nekojené děti začínají s příkrmem od ukončeného 4. měsíce.

Pro první dny se doporučuje jen pár lžiček (třeba 2-3 lžičky první 2-3 dny), aby se zjistilo, jak bude dítě reagovat, aby si zvyklo na něco nového a také proto, aby nebolelo bříško, protože do té doby to malé stvoření nepoznalo nic jiného, než mléko.

Doporučuje se začínat jednodruhovou zeleninou, a to vždy stejný druh 3 dny po sobě, odzkoušené druhy se můžou pak i míchat spolu.



Postup
1. Námi zvolenou zeleninu si očistíme, nakrájíme a omyjeme.
2. Možností vaření je několik. Můžeme připravit v parním hrnci – tak se zachová nejvíce vitamínu, protože je tato příprava nejšetrnější, nicméně ne každý jej má (i když je dobré jej pořídit a vařit v něm zdravě pro celou rodinu), proto lze využít i klasický pařáček na knedlíky, a tak připravit zeleninu na páře v pařáčku na knedlíky. Nebo také klasicky uvařit ve vodě.
3. Teď je již na každé mamince a dítěti, aby zkusili, co jim bude vyhovovat, jestli budou zeleninu mixovat nebo jen mačkat vidličkou, aby si dítě zvyklo na strukturovanou podobu jídla a později neodmítalo kousky.
4. Po rozmačkání/rozmixování přidáme pár kapek  kvalitního tuku/oleje – používám lněný, olivový a přepuštěné máslo – na střídačku. 

A jak jsme začínali my?

1) Cuketa – vidíte ty tmavší kousky? Měla jsem mladou cuketu, tu nedlabu ani neloupu – starší cuketu, tu ano.

2) Dýně
3) Brokolice
4) Mrkev 
5) Dýně + brokolice + brambor
6) Mrkev + cuketa
7) Brambor + červená řepa

Pár tabulek na závěr, které jsou ze skupiny na Facebooku „Vaříme zdravě od prvních příkrmů„, zde naleznete úplně nejpodrobnější návod, jak zavádět příkrmy, nejčastější otázky na které se maminky ptají a jejich odpovědi. A jestli Vás zajímají kaše, které zde nejsou zmíněny, přečtěte si můj článek na téma KAŠE

⚠️ Anebo můžete jít úplně jinou cestou, a to cestou BLW,… Ptáte se, co to je? To je podávání jídla do ručky právě od prvních příkrmů . Což nyní praktikujeme u dcery… Každé dítě je jiné a má jiné potřeby. Syn měl mixovanou stravu, kousky nechtěl a dcera naopak. Ta zase od prvních příkrmů, se kterými jsme začali v 7. měsíci vše sama do ruky. Avšak tomuto tématu nechám prostor fundovanějším,  proto bych vám zde dala ráda odkaz ke stažení E-booku zdarma, kde se dozvíte vše, co potřebujete vědět.  
E-book BLW zdarma ZDE

Pár rad… 


– jako další můžete vyzkoušet – zelený hrášek, fenykl, květák, batát, špenát, patizon, .. 
– po 3 týdnech zeleniny, můžete začít přidávat maso a žloutek a další přílohy
– u brokolice a květáku, což jsou potencionálně nadýmavé potraviny, dávejte jen hlavičky a pořádně ukrajujte nožičky – právě ty jsou totiž nadýmavé
– potencionálně nadýmavé potraviny je také dobré míchat či vařit s fenyklem nebo troškou kmínu či saturejky
– u zeleného hrášku je dobré jej propasírovat, abyste se zbavili slupek – nadýmají.
– do příkrmu vždy přidávejte pár kapek kvalitního oleje (později lze použít i máslo) – to proto, že některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích a také, že mozek potřebuje kvalitní tuky, aby se správně vyvíjel
– pokud dítě nechce jíst kousky – nenuťte a zkuste za pár dní znovu – dobrým tipem je také část příkrmu rozmačkat a doplnit a smíchat jej s rozmixovaným a den ode dne poměr mačkaného ku mixovanému zvyšovat
– dítě příkrm nechce? Nevadí, nenuťte, třeba ještě není ten správný čas, počkejte pár dní a zkuste znovu
– neřiďte se tabulkami a tím, kolik je doporučená denní dávka, vaše dítě je jedinečné a samo ví, jestli chce nebo nechce jíst (oni hlady určitě neumřou :-))