V sezóně ovoce a zeleniny, je toho tolik, že člověk už neví co dříve zpracovat a hlavně jakým způsobem. Proto přináším recept na patizónovou polévku, protože my aktuálně již nevíme, co s ním! 🙂
Potřebujeme
1 malá cibule
1 středně veliká mrkev
2 větší brambory
1/2 menšího patizonu
Kousek petrzele
1 lžíce zakysané smetany
ghí (máslo, olej, sádlo)
domácí vegeta/jiné polévkové koření (např. Sbohem soli Sonnentor)
sůl
voda
Postup
1. Cibulku si nakrájíme na drobno a necháme na ghí zesklovatět.
2. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, na jemno nakrájený patizon a chvíli restujeme, než to začně krásně vonět a měnit trošku barvu.
3. Poté přihodíme nakrájený brambor, koření a zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořeno.
4. Vaříme do změknutí zeleniny.
5. Rozmixujeme, dochutíme solí (ne dětem do 1 roku) a rozmícháme lžíci (nebo dle chuti i 2) zakysané smetany.
Poznámka
– dětem mladším 10 měsíců můžete polévku podávat bez soli a zakysané smetany.
– můžete zkusit pro lepší chuť přidat i kousek celeru a česneku