Klasické kynuté buchty, které zná od babiček snad každý, jen v lehce poupravené verzi. Recept mám od mojí babičky, tak jsem jej trochu poupravila.
Potřebujeme
500g hladké špaldové mouky
30g kokosového cukru
1 lžička klasického cukru krystal
1/2 kostky droždí
kůra z 1 BIO citronu (pokud nemáte BIO, nechte klasický namočený pár hodin ve vodě s octem a poté pořádně omyjte)
1 žloutek
50g másla
2 lžíce ghí
špatka soli
200-300 ml mléka
volitelné: špetka mleté vanilky a 2 lžíce rumu
Postup
1. Do hrníčku si dáme ohřát trochu mléka, do kterého pak přidáme 1 lžíci cukru a rozdrobíme droždí, toto zatím odložíme vedle, necháme vzejít kvásek a mezitím si připravíme těsto.
2. Mouku smícháme s kokosovým cukrem, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli, kůru z citronu a vzešlý kvásek, vše smícháme a poté opatrně přilíváme mléko – možná ho ani všechno nespotřebujete, každá mouka saje jinak a je potřeba se řídit konzistencí těsta.
3. Vypracujeme hladké těsto, které ještě poprášíme trochou mouku, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout.
4. Těsto po vykynutí vyválíme na vále, který si ale také pomoučíme a vykrajujeme třeba skleničkou kolečka, které plníme libovolnou náplní (tvaroh, maková náplň, povidla).
5. Z těsta uděláme kuličku, kterou vložíme do ghíčkem vymazaného pekáče, v pekáčku necháme buchty ještě tak 15 minut kynout a potřeme je i na povrchu rozpuštěným ghíčkem.
6. Buchty vkládáme do trouby rozpálené na 180 stupňů, pečeme asi 30-40 minut dle velikosti kuliček.
7. Po vytažení z trouby můžeme potřít rumem pro dospělé, pro děti ghíčkem.
Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.
VIDEORECEPT > https://www.instagram.com/p/CcBCptVgubz/