Hodně aromatický, ale na léto a limonády super občerstvení. V pěkném balení se hodí i jako originální jedlý dárek. Ten komu jsem darovala, byl vždy nadšený.
Potřebujeme
2,2 litru vody
60 květů levandule těch velkých (100g)
1 kg tmavého třtinového cukru (pokud chcete zachovat fialovou barvu sirupu potom dejte 1,5kg bílého)
4 lžíce kyseliny citrónové
1 citrón
Postup
1. Vodu převaříme a necháme cca 5-10 minut stát.
2. Do vody (ještě horké)přidáme květy levandule (měla jsem mix větších i menších, cca 60 kusů).
3. Dále přidáme kyselinu citrónovou a citron nakrájený na plátky a zbavený slupky (mohla by zhořknout) a pořádně zamícháme.
4. Necháme na teplém místě 24 – 36 hodin, občas promíchejte.
5. Přes sítko přelijeme do hrnce, přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
6. Těsně pod bodem varu už by měl být cukr rozpuštěný a můžeme plnit do suchých, dobře vymytých sklenic.
7. Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme tak do vychladnutí.
8. Sirup vydrží klidně i rok.
Světová zdravotnická organizace ( WHO) doporučuje 0 gramu přidaného cukru do dvou let věku. Proto zvažte podání pokrmu dle věku dítěte a vašim osobním preferencím.
Poznámky
– na fotce vepředu vidíte sirup z bílého cukru a vzadu je z tmavého cukru.