Nebojte se toho, není to nic složitého, co byste nezvládli

Potřebujeme

290g hladké špaldové mouky

30g třtinového cukru

125ml mléka

60g rozpuštěného másla

30g mletých mandlí + na posypání plátky nebo hrubší kousky

1 vejce

1 žloutek

kůra z 1/2 citronu

špetka soli

Kvásek

1/2 kostky droždí (21g)

1/2 lžičky cukru

1/2 lžičky mouky

trocha mléka

Postup

  1. Z trochy teplého mléka, cukru, mouky a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek, který necháme 5 minut vzejít.
  2. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a pořádně prohněteme, v robotu asi 5 minut, dokud není těsto hladké.
  3. Necháme pod utěrkou kynout asi hodinku.
  4. Poté přendáme těsto na vál, pomoučíme a propracujeme. Pokud budeme dělat 1 větší mazanec, necháme tak, pokud chceme 2 menší rozdělíme na půl a necháme ještě chvíli kynout.
  5. Poté vypracujeme tvar mazance nebo zapleteme (videopostup níže).
  6. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 170, horkovzduch asi 35-40 minut (menší mazance), pokud děláte jeden větší, teplotu nechte na 160 a déle pečte.

Postup, jak udělat zapletený mazanec mám na Instagramu

TIP

Jestli máte rádi rozinky, přidejte je do těsta, my rozinky nejíme, proto dávám mandle i dovnitř.