Nebojte se toho, není to nic složitého, co byste nezvládli
Potřebujeme
290g hladké špaldové mouky
30g třtinového cukru
125ml mléka
60g rozpuštěného másla
30g mletých mandlí + na posypání plátky nebo hrubší kousky
1 vejce
1 žloutek
kůra z 1/2 citronu
špetka soli
Kvásek
1/2 kostky droždí (21g)
1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky mouky
trocha mléka
Postup
- Z trochy teplého mléka, cukru, mouky a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek, který necháme 5 minut vzejít.
- Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a pořádně prohněteme, v robotu asi 5 minut, dokud není těsto hladké.
- Necháme pod utěrkou kynout asi hodinku.
- Poté přendáme těsto na vál, pomoučíme a propracujeme. Pokud budeme dělat 1 větší mazanec, necháme tak, pokud chceme 2 menší rozdělíme na půl a necháme ještě chvíli kynout.
- Poté vypracujeme tvar mazance nebo zapleteme (videopostup níže).
- Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170, horkovzduch asi 35-40 minut (menší mazance), pokud děláte jeden větší, teplotu nechte na 160 a déle pečte.
Postup, jak udělat zapletený mazanec mám na Instagramu
TIP
Jestli máte rádi rozinky, přidejte je do těsta, my rozinky nejíme, proto dávám mandle i dovnitř.