Jednoduchá a rychlá polévka z ingrediencí „co dům dal“ 🙂
Potřebujeme:
- červená čočka loupaná,
- střední cibule,
- mrkev,
- petržel,
- celer,
- majoránka,
- 1-2 stroužky česneku,
- pepř,
- sůl,
- máslo/sádlo/ghí,
- voda/vývar.
Postup:
- na vybraném tuku do světle hněda opečeme nadrobno nakrájenou cibuli,
- na ni přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu v libovolném poměru,
- chvíli mícháme a nakonec vsypeme námi zvolené množství červené čočky;
- zamícháme, lehce osolíme, případně opepříme a zalijeme vodou či vývarem, přikryjeme pokličkou a vaříme;
- po zhruba půl hodině vaření sejmeme kastrol z plotny a polévku rozmixujeme ponorným mixerem;
- ochutíme majoránkou a česnekem, případně jinými dochucovadly, na které jsme zvyklí;
- tuto polévku jsem servírovala se zlehka opečeným domácím uzeným.
Poznámka:
- vzhledem k použití soli, pepře a celeru doporučuji podávat nejdříve od roka věku dítěte;
- cíleně neuvádím množství použitých surovin, vždy dávám od oka – většinou z kořenové zeleniny převládá mrkev, protože dělá polévku sladší a starší dcerce tak více chutná;
- tato polévka se mi osvědčila při boji s bacilem – vždy, když jde na dceru nachlazení, vařím tuto polévku, protože ji postaví na nohy; největším pomocníkem v boji proti chorobám jsou však stále silné masokostní vývary, proto ji v době nemocí nevařím z vody, ale z vývaru.