Nadúroda rajčat si žádá své využití? Jaké? V podobě rychlé a chutné polévky z rajských jablíček. Směle do ní!
Potřebujeme:
-
olivový olej/ghí/sádlo
-
2 stroužky česneku
-
400 g oloupaných rajčat
-
500 ml zeleninového vývaru nebo vody
-
1 bobkový list
-
sůl, pepř
-
panela
-
hrst nasekané čerstvé bazalky
-
zakysaná smetana
-
sýrové toasty (pro dospělé)
Postup:
-
v hrnci na oleji/ghí nebo sádle zpěníme cibuli a česnek nakrájený najemno;
-
přidáme rajčata, vývar/vodu, bobkový list, sůl, pepř a vaříme cca 15 minut;
-
vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme – dle chuti dosolíme nebo osladíme trochou panely (může být i jablko – nejen, že polévku osladí, ale také ji pěkně zahustí, je-li na Váš vkus příliš řídká);
-
vmícháme nasekanou bazalku
-
podáváme ozdobené lžící zakysané smetany – po nás, dospělé, jsem přidala sýrový toustík.
Poznámka:
-
vzhledem k ingrediencím (zejména sůl a pepř) doporučuji od roku věku;
-
rajčata lze podávat od cca 11 měsíce (spařená, loupaná), bobkový list můžete podávat od cca 9 měsíců, bazalku taktéž a zakysanou smetanu v rozumném množství od cca 10 m.