Potřebujeme:

Krusta:

  • 1/2 hrnku mletých ovesných vloček, 
  • 3/4 hrnku špaldové mouky (T630), 
  • 70 g másla, 
  • 3 lžíce studené vody, 
  • 2 lžičky medu (domácí, od včelaře),
  • 1/2 lžičky soli,
Náplň:
  • 3 žampiony,
  • 2 vejce,
  • 50 tvrdého sýra (48% gouda) – cca 50g,
  • 1 kelímek cottage cheese,
  • 1 cibule, 
  • 2 malé stroužky česneku,
  • 2-3 hrsti čerstvého špenátu,
  • máslo, 
  • tymián,
  • špetka soli.
Postup:
  • suroviny na krustu dáme do jedné mísy a vytvoříme těsto (pozor, je tužší konzistence),
  • z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do zapékací mísy, „vytáheme“ i nahoru, aby měl korpus okraje,
  • předehřejeme troubu na 180C a korpus do ní dáme na 10 minut péct,
  • na pánvi mezitím zpěníme na másle cibulku nakrájenou na jemno, přidáme žampiony nakrájené na plátky, špenát, prolisovaný česnek, zlehka osolíme a dusíme tak dlouho, dokud nejsou žampiony hotové,
  • v míse bokem si smícháme cottage cheese s nastrouhaným tvrdým sýrem, 2 vejci a tymiánem – do této směsi přeneseme směs z pánvičky a řádně promícháme,
  • korpus po 10 minutách vytáhneme z trouby, nalijeme na něj směs a celé dáme opět péct do trouby vyhřáté na 180C na dobu 20-25 minut.
Poznámka:
  • vzhledem k soli, celým vajíčkům a smažené cibulce je pokrm vhodný od cca 1 roku (bez žampionů),
  • pokud použijete žampiony (ale není to nutnost, koláč je dobrý i bez nich – jen upravte množství špenátu, dejte ho víc), potom můžete dát i v 1,5 roce.
  • inspirováno knihou a FB stránkami Břicháče Toma.