Krusta:
- 1/2 hrnku mletých ovesných vloček,
- 3/4 hrnku špaldové mouky (T630),
- 70 g másla,
- 3 lžíce studené vody,
- 2 lžičky medu (domácí, od včelaře),
- 1/2 lžičky soli,
Náplň:
- 3 žampiony,
- 2 vejce,
- 50 tvrdého sýra (48% gouda) – cca 50g,
- 1 kelímek cottage cheese,
- 1 cibule,
- 2 malé stroužky česneku,
- 2-3 hrsti čerstvého špenátu,
- máslo,
- tymián,
- špetka soli.
Postup:
- suroviny na krustu dáme do jedné mísy a vytvoříme těsto (pozor, je tužší konzistence),
- z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do zapékací mísy, „vytáheme“ i nahoru, aby měl korpus okraje,
- předehřejeme troubu na 180C a korpus do ní dáme na 10 minut péct,
- na pánvi mezitím zpěníme na másle cibulku nakrájenou na jemno, přidáme žampiony nakrájené na plátky, špenát, prolisovaný česnek, zlehka osolíme a dusíme tak dlouho, dokud nejsou žampiony hotové,
- v míse bokem si smícháme cottage cheese s nastrouhaným tvrdým sýrem, 2 vejci a tymiánem – do této směsi přeneseme směs z pánvičky a řádně promícháme,
- korpus po 10 minutách vytáhneme z trouby, nalijeme na něj směs a celé dáme opět péct do trouby vyhřáté na 180C na dobu 20-25 minut.
Poznámka:
- vzhledem k soli, celým vajíčkům a smažené cibulce je pokrm vhodný od cca 1 roku (bez žampionů),
- pokud použijete žampiony (ale není to nutnost, koláč je dobrý i bez nich – jen upravte množství špenátu, dejte ho víc), potom můžete dát i v 1,5 roce.
- inspirováno knihou a FB stránkami Břicháče Toma.