Je ráno, strašný šrumec a co teď rychle na snídani nebo sváču? Buď si musíte vše připravit večer nebo ráno rychle zaimpromizovat. Zde máme pár tipů, pro ulehčení práce 🙂
Smoothies
Recepty jsou na 1 porci
Borůvkové
– banán, hrst borůvek, 1 čerstvý fík
Špenátovo-malinové
– hrst čerstvého baby špenátu, hrst mražených malin, 1 banán, 50 ml mandlového mléka
Ananasové
1 šálek ananasu, 1 šálek kokosového mléka, 1 lžíce strouhaného kokosu, limetková šťáva dle chuti
Grepové
1 grep, 1/2 lžíce medu, šálek jahod, trocha vody
Jaké jsou osvědčené další kombinace?
Nebojte se dýně, má se ráda s dalším podzimním ovocem jako je jablko, hruška či mrkev.
Stejně tak se nebojte kombinovat další ovoce a zeleniny, co zkusit špenát a jahody?
Tipy na další kombinace
– mandle, datle, jahody, máta, mléko
– pomeranč, banán, mrkev, mandlové mléko
– baby špenát, kiwi, okurka, máta
– okurka, kiwi, jablko, pár lístků meduňky
– jahody, slunečnicová semínka, datle a mrkvová šťáva
Smoothie bowls
– rozdíl od smoothies je takový, že smoothie bowl jsou husté, jí se lžičkou a na povrchu si je můžete posypat dalšími dobrůtkami, takže nejsou hladké, ale strukturované. Častou ingrediencí je třeba bílý jogurt.
Avokádovo-borůvková bowl
Rozmixovat:
– 1/2 avokádo
– hrst borůvek
– hrst ovesných vloček
– 5 datlí
– 1 bílý jogurt 120g
Palačinky z ovesných vloček
(8-10 kusů)
2 hrnky ovesných vloček
1 a 1/2 hrnku mandlového mléka (či kravského)
1 vejce
2 PL ghí (nebo másla)
2 KL třtinové panely (či jiného sladidla)
špetka soli
Postup
1. V mixéru rozemeleme vločky na mouku a poté k nim přidáme mléko, ROZPUŠTĚNÉ ghí, 1 vejce, panelu, špetku soli a pořádně promícháme.
2. Na rozpálenou pánev dáme přiměřené množství těsta a jakmile se začnou tvořit bublinky, můžeme otočit. Jelikož je tuk již v palačinkách, jdou smažit na sucho.
Domácí toustový chléb
Už jste si někdy četli složení toho kupovaného? Nic moc teda. Zkuste si jej připravit doma, je to extra jednoduché a je výborný! Recept je již ověřený z webu www.cuketka.cz, jen jsem vyměnila 2 suroviny.
Ráda jej mám na sucho opečený v toustovači s Lučinou a čerstvými špenátovými listy či v ořechovým máslem, banánem a javorovým sirupem
Potřebujeme
260g hladké špaldové mouky
158g plnotučného mléka
20g rozpuštěného ghí
20g třtinového cukru
1 vejce – 25g do receptu a zbytek na potření
4g soli
3g instantního droždí
Postup
1. Nejprve prosejeme mouku a přidáme do ní cukr, sůl, droždí, promícháme.
2. Poté přidáme mléko, rozpuštěné ghí a vejce, a pořádně promícháme ručně (dá to zabrat i 5-10 minut, můžete podmoučit, ale ne moc, doporučuji tak 10-20g mouky max) nebo v robotu. Těsto musí být hladké a lepit by mělo jen lehce.
3. Dáme do mísy vymazané trochou oleje vykynout (cca na hodinu) – poté těsto v míse trochu prohněteme a dáme do vymazané formy (srnčí hřbet) ještě na cca hodinku vykynout.
4. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme – pekla jsem na asi 180 stupňů přibližně 30-40 minut.
Cherry rajčátka s mozzarelou – ideální svačina do školy!
—————————————Další tipy na snídaně z našeho blogu————————————